Znáte makronky? Pokud ne, velmi rádi vám je představíme. Makronky patří k sladkým pochoutkám, které lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale i očím. Jakmile je uvidíte, budete mít na ně okamžitě chuť. Jestliže netušíte, co si pod pojmem makronky představit nenechte si rozhodně ujít dnešní příspěvek, ve kterém vám prozradíme nejen, co jsou to makronky, ale také odkud pochází. Jako bonus přidáme i recept, jak je připravit.
Makronky jsou v podstatě malé mandlové laskonky, chcete-li pusinky různých barev slepované ochucenou máslovou náplní a mohou chutnat různě. Záleží, pro jakou příchuť se rozhodneme. V takovém případě se liší nejen chutí, ale i barvou a dokonce i příchutí krému. Fantazii se meze nekladou a možnosti jsou neomezené.
Jak makronky vznikly?
Hledáte-li odpověď na otázku, jak chutné makronky vlastně vznikly, určitě vás nepřekvapí, když odpovíme, že tyto výtečné laskonky znají cukráři po celém světě. Ať už se jedná o kokosové, sněhové nebo mandlové. Faktem zůstává, že za vznikem těchto laskonek stojí Francouzi, kteří si připisují tento sladký nápad.
Recept na makronky
- Moučkový cukr – 1 hrníček
- ¾ hrníčku mletých mandlí
- ¼ hrníčku cukru krupice
- 2 bílky z větších vajec
- Vanilka
Příprava
- Do mixéru k mletým mandlím přidáme moučkový cukr a společně mixujeme cca 15-20 sekund. Poté prosejeme přes sítko, které zachytí případné velké kusy. Směs musí být hezky jemná.
- Vyšleháme do sněhu bílky a po lžících přidáme cukr krupice. Do sněhu vmícháme první třetinu mandlové moučky a postupně přidáváme i zbytek. Hmota je tuhá a pevná, ale postupně začne povolovat.
- Plechy vyložíme pečícím papírem a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme kolečka. Plechem je nutné několikrát udeřit, aby se dostaly z těsta ven všechny bublinky. Ty prasknou a dírka se zaplaví a zarovná těstem.
- Marokánky necháme půl hodiny odpočívat, aby jejich vrstva ztuhla. Jakmile zaklepeme na vršek, nesmí těsto ulpívat na prstu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10-15 minut.
- Plnit krémem lze můžeme až druhý den. Zvolit lze marmeládu, mléčné, smetanové náplně, vaječné a máslové krémy.