Připečené jídlo a spálené zbytky, na stěnách i dvířkách usazená neodstranitelná mastnota. Se špinavou troubou to není jednoduché. Zapomeňte na speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak, s levnými a dostupnými pomůckami. Prozradíme vám osvědčené rady a triky na špinavou troubu.
Zkuste to sodou
Pasta z jedlé sody hravě poslouží jako výborný čisticí prostředek. Pomáhá na staré připečené potraviny na stěnách i na dvířka pokrytá mastnotou. Smíchejte si v misce jedlou sodu s citronovou šťávou, aby vám vznikla snadno roztíratelná pasta. Při čištění použijte gumové rukavice. Pak hadrem pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla na dvířkách a dobře rozetřete. Použít lze i starý kartáček na zuby. Nečistěte topná tělesa. Pastu nechte působit na ploše trouby přes noc.
Zkuste to octem
Na čištění zbylých usazenin zabírá ocet. Ten nechybí v žádné domácnosti a kromě dochucování pokrmů jej můžeme využít i na úklid. Nalijeme jej do rozprašovače a postříkáme s ním vnitřek trouby, stěny rošt a dvířka. Ocet začne se sodou reagovat a zaschlá pasta bude pěnit. Zbylé usazené nečistoty seškrábneme plastovou špachtlí. Nakonec setřeme houbou či vlhkým hadrem a stíráme tak dlouho, dokud nebude trouba zcela čistá.
Tip: JAKÉ ZRCADLO ZVOLIT DO KOUPELNY?
Prášek do pečiva na sklo
Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít kypřicí prášek do pečiva. Nasypte jej do misky a přidejte vlažnou vodu. Smíchejte do hustší krémové kaše. Tu hadrem naneste na dvířka trouby, rozetřete a nechte alespoň až hodinu nebo i přes noc působit. Povrch skla dočistíme houbičkou a setřete vlhkým hadrem.
Voda s citronem na mastnotu
Pokud se chcete zbavit čerstvých připálenin a mastnoty, nalijte horkou vodu do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte šťávu z citronu i s vymačkaným zbytkem dužiny. Použít lze i zakoupený citronový koncentrát. Vložte pekáč do prázdné trouby předehřáté na 160 °C a zavřete ji. Jakmile se začne voda odpařovat a vytvářet pára, troubu asi po 15 minutách vypněte a neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a následně uvolní i připečené zbytky jídla. Jakmile bude trouba vlažná, utřete ji houbou a hadrem.