Italská specialita tiramisu – Naučíme vás, jak na to

Přemýšlíte, jakou buchtu upéci na víkend? Nebo vás jen honí mlsná? Zkuste si připravit chutný a snadný dezert, který se nepeče a nezabere příliš mnoho času. O Italech kolují zvěsti, že jsou skuteční požitkáři, co se jídla týče. Zároveň si však bedlivě střeží svou štíhlou linii. Jejich zákusky tudíž vynikají svou lehkostí.

pastel100 / Pixabay

Už jste si doma zkoušeli připravit pravé italské tiramisu? Pokud ne, přinášíme vám recept a máte nejvyšší čas to vyzkoušet. S naší pomoci to hravě zvládnete během půl hodinky. Pochutnáte si vy a zaručeně i vaši hosté.

Co budeme potřebovat

  • Cukrářské piškoty
  • Mascarpone – 500g
  • Vaječný likér – 10 lžic
  • Moučkový cukr – 4 lžíce
  • Šlehačka – 2,5 dcl
  • Káva – 2,5 dcl
  • Kakao
  • Amaretto

Postup přípravy

V misce pomocí metličky ušleháme vaječný likér a cukrem. Šleháme až do úplného rozpuštění cukru. Poté zapracujeme do směsi postupně mascarpone a šlehačku. Mícháme zlehoučka, aby byl krém nadýchaný a lehoučký, jako pěna. Pro skutečně kvalitní tiramisu použijte šlehačku bez přídavku cukru a ztužovačů.

Nyní si uvaříme dost silnou kávu a necháme jí vychladnout. Pokud si u přípravy chcete dát také šálek kávy, udělejte si rovnou dvě. Jednu si však dejte bokem. Jakmile káva vychládne, přidáme do ní amaretto. Dávkování je čistě na vás, jak silnou chuť alkoholu chcete mít. Můžete dát 1:1 nebo slabší poměr.

tiramisu

Připravíme si formu, do které budeme vrstvit zákusek. Na její dno navrstvíme cukrářské piškoty. Na ně následně nakapeme kávu smíchanou s amarettem. Jakmile se vpije do kávy, natřeme krém a postup opakujeme – piškoty, káva, krém. Poslední vrstva končí vždy krémem a zaprášíme jí kakaem. Minimálně na 5 hodin uložíme do lednice, aby chutě do sebe prostoupily, a zákusek ztuhl.

Tip pro vás

Místo dortové formy můžete tiramisu vrstvit přímo do skleniček na poháry. Pak už pouze stačí vytáhnout z lednice a podávat.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *