Proč jsou ovesné vločky doporučovány v souvislosti se zdravým životním stylem, fitness i hubnutím? Jedná se o obilný výrobek, který vzniká rozdrcením ovesných zrn. Z ovesných vloček se dá připravit velké množství chutných a zároveň nutričně hodnotných pokrmů. Tyto zapadají do dietních režimů, sportovních jídelníčků a zdravého způsobu stravování.
Ovesné vločky jsou složeny z
- komplexních sacharidů
- rostlinných bílkovin
- rostlinných tuků
- vitamínu B1, B6, E
- vápníku, železa
1. Kokosové muffinky – suroviny
- 10 polévkových lžic ovesných vloček
- 2 vejce
- 1 jablko zbavené jádřince a oloupané
- 3 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 3 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kokosového mléka
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 vrchovatá lžíce mletých lněných semínek
- 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
Postup přípravy
Do mixeru nasypeme vločky, cukr, kokos a lněné semínko. Mixujeme naplno, dokud nám nevznikne z vloček mouka. Mixer otevřeme a přidáme vejce, jablko nakrájené na kostičky, kokosový tuk, strouhaný kokos a bílý jogurt. Mixer dobře uzavřeme a řádně rozmixujeme. Hotovým těstem plníme formičky na muffinky. Pečeme na 170 stupních 12 – 15 minut. Po upečení necháme vychladnout. Mufínky můžeme ozdobit ovocem, nebo jogurtem.
2. Čokoládovo kokosový fit dort – suroviny
- 350 g rozemletých ovesných vloček
- 100 třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 dcl kokosového toku
- 2,5 dcl mléka
- 3 střední jablka nastrouhaná nahrubo včetně slupky
- 2 polévkové lžíce hořkého kakaa
- 4 polévkové lžíce kokosu
Postup přípravy
V mixéru si rozmixujeme ovesné vločky se všemi ingrediencemi krom jablek. Umixujeme těsto a poté přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a znovu dobře promixujeme. Těsto vlijeme na střední plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 30 minut při 180 stupních.
Velmi chutné je polít dortík polevou z rozehřátého ½ dcl kokosového tuku, lžíce hořkého kakaa lžíce javorového sirupu. Polevu naneseme lžíci na upečený dortík, poté můžeme posypat strouhaným kokosem.