Jak vyčistit troubu, aby byla jako nová

Připečené jídlo a spálené zbytky, na stěnách i dvířkách usazená neodstranitelná mastnota. Se špinavou troubou to není jednoduché. Zapomeňte na speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak, s levnými a dostupnými pomůckami. Prozradíme vám osvědčené rady a triky na špinavou troubu.  

Zkuste to sodou

Pasta z jedlé sody hravě poslouží jako výborný čisticí prostředek. Pomáhá na staré připečené potraviny na stěnách i na dvířka pokrytá mastnotou. Smíchejte si v misce jedlou sodu s citronovou šťávou, aby vám vznikla snadno roztíratelná pasta. Při čištění použijte gumové rukavice. Pak hadrem pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla na dvířkách a dobře rozetřete. Použít lze i starý kartáček na zuby. Nečistěte topná tělesa. Pastu nechte působit na ploše trouby přes noc.

Zkuste to octem

Na čištění zbylých usazenin zabírá ocet. Ten nechybí v žádné domácnosti a kromě dochucování pokrmů jej můžeme využít i na úklid. Nalijeme jej do rozprašovače a postříkáme s ním vnitřek trouby, stěny rošt a dvířka. Ocet začne se sodou reagovat a zaschlá pasta bude pěnit. Zbylé usazené nečistoty seškrábneme plastovou špachtlí. Nakonec setřeme houbou či vlhkým hadrem a stíráme tak dlouho, dokud nebude trouba zcela čistá.

Tip: JAKÉ ZRCADLO ZVOLIT DO KOUPELNY?

Prášek do pečiva na sklo

Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít kypřicí prášek do pečiva. Nasypte jej do misky a přidejte vlažnou vodu. Smíchejte do hustší krémové kaše. Tu hadrem naneste na dvířka trouby, rozetřete a nechte alespoň až hodinu nebo i přes noc působit. Povrch skla dočistíme houbičkou a setřete vlhkým hadrem.

Voda s citronem na mastnotu

Pokud se chcete zbavit čerstvých připálenin a mastnoty, nalijte horkou vodu do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte šťávu z citronu i s vymačkaným zbytkem dužiny. Použít lze i zakoupený citronový koncentrát. Vložte pekáč do prázdné trouby předehřáté na 160 °C a zavřete ji. Jakmile se začne voda odpařovat a vytvářet pára, troubu asi po 15 minutách vypněte a neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a následně uvolní i připečené zbytky jídla. Jakmile bude trouba vlažná, utřete ji houbou a hadrem.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *